אנרגיות מתחדשות והשמירה על השטחים הפתוחים

עבודות, פרסומים ומסמכי עמדה בנושא אנרגיה חלופית והשמירה על השטחים הפתוחים: מסמך עקרונות בנושא אנרגיה מתחדשת, שמירה על שטחים פתוחים ומגוון ביולוגי; מאמר דעה בנושא "אנרגיה סולארית מבלי לפגוע בסביבה"; מחקר על אנרגיה חלופית ושטחים פתוחים; מסמך הערכת הפוטנציאל לייצור חשמל פוטו-וולטאי מבוזר על גגות הבתים.
כותבים: צוות מכון דש"א ואחרים 2009-2010
לאחרונה החלו בישראל מהלכים שנועדו לקדם יוזמות לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקפים נרחבים. מגמה זו לייצור אנרגיה מתחדשת אשר תצמצם את הצורך להשתמש בדלקים פוסיליים הגורמים לזיהום אויר ומגבירים את התופעות השליליות של שינוי האקלים הינה חיונית ומבורכת. ואולם, בצד היתרונות הסביבתיים הברורים, מתקנים לייצור אנרגיה מתחדשת אינם חפים גם מהשפעות שליליות על הסביבה. ההשפעה השלילית העיקרית נובעת מדרישות השטח הניכרות של מתקנים לאנרגיה מתחדשת.
רוב היוזמות להקמת מתקנים לאנרגיה סולארית מתוכננות בשטחים נרחבים בלב השטח הפתוח במקומות בעלי רגישות סביבתית גבוהה. מתקנים לניצול אנרגיית רוח מחייבים בהכרח שטחים נרחבים ברוב המקרים בשטחים נישאים בעלי רגישות אקולוגית ונופית. דרישות השטח הגבוהות של ייצור אנרגיה מתחדשת יוצרת לכן איום נוסף על השטחים הפתוחים שגם כך נמצאים במחסור חמור ביותר ועל הערכים הגלומים בהם ובראשם המגוון הביולוגי.
מצב זה יוצר קונפליקט בין שני צרכים סביבתיים חיוניים: בין הצורך לצמצם את השימוש בדלקים פוסיליים וההשפעות השליליות החמורות הנגרמות על ידו, ובין הצורך לשמור מכל משמר על השטחים הפתוחים וערכיהם. התמודדות נאותה עם הקונפליקט מחייבת בחירה שקולה של טכנולוגיות ומתקנים שונים לייצור אנרגיה מתחדשת ושל מיקומם והיקפם בדרך שתיקח בחשבון את כלל התועלות אל מול המחיר הסביבתי שהן גובות בתחום השמירה על השטחים.
בעמוד זה ניתן למצוא עבודות, פרסומים ומסמכי עמדה של מכון דש"א בנושא אנרגיה חלופית והשמירה על השטחים הפתוחים.
(* מתוך פתח הדבר לעבודה "אנרגיה חלופית ושטחים פתוחים"; נכתב ע"י יואב שגיא)