ביולוגיה, תפוצה ושיטות לניהול אוכלוסיות מתפרצות של קנה מצוי (Phragmites australis)
אביב אבישר, אורי רמון, דב גולדווין, ד"ר עודד כהן, עמית מדינה, אורי מורן, סיגל עוז . מימון: קרן נקודת חן

קנה מצוי (Phragmites australis) הוא עשב רב שנתי ממשפחת הדגניים המתאפיין בגבעולים גליליים (קנים) וגדל בבתי גידול לחים. הקנה הוא מין מפתח במערכות אקווטיות בישראל. עומדי הקנה הם בתי גידול למינים מקומיים רבים, מיונקים ועופות ועד זוחלים, דגים וחסרי חוליות. הקנה ידוע בחשיבותו כסנן ביולוגי לטיהור שפכים, הוא צומח בסימביוזה עם אורגניזמים שונים, בהם מפרקי יסודות אורגניים רעילים ומזהמים. הקנה סופח מתכות כבדות, ומפחית רמות של עודפי נוטריינטים וחומרים אורגניים בגופי מים. הצמח ממתן השפעות של שינוי האקלים מאחר שהוא צומח היטב בתנאי פחמן דו-חמצני וטמפרטורה גבוהים, ומקבע פחמן ביעילות רבה בעונת הצימוח. הוא מאט זרימות באופן משמעותי, תורם להפחתת סיכוני שיטפונות במורד, ומייעל תהליכי חלחול מים בחתך הקרקע.
עם זאת, הביומסה הרבה של הקנה סותמת צירי נחלים, ומובילה להשקעת סחף, להרחבת רצועת הנחל ולהגדלה של סכנת ההצפות וסחיפת הקרקע בשטחים הסמוכים לנחלים. ככלל, הקנה הוא צמח סתגלן (אדפטיבי) ביותר, הפרת קרקע, שינויים באיכות המים, טמפרטורה, מפלס מי תהום, משטרי זרימה וניקוז וכן עיבוד חקלאי, הדברה כימית, שריפות, תחזוקה מכנית, נותנים כולם ייתרון לקנה האדפטיבי והתחרותי.
חקר המקרה שמטרתו להתחקות אחר הקשר בין התפשטות חישת הקנים לבין שינויים מעשי ידי אדם בוצע באפיקי הנחלים עקרון והשלושה. המים הזורמים בנחלים הללו מליחים (כ-3,000 מיקרו-סימנס). מתוך התצפיות בצילומי אוויר (1944 ועד היום) נראה שהשינויים בשימושי הקרקע, המתבטאים באינטנסיפיקציה של החקלאות המודרנית ובהשקיה של מטעים, מלווים גם בשינויים בכיסוי צמחיית הנחלים ובקווי המתאר של הנחל.
כיום, חישות הקנים המפותחות בנחלים עקרון והשלושה, גובלות בשטחים חקלאיים פעילים ובהם גד"ש ומטעים. לעתים נובטים קנים גם בתוך השטח החקלאי, אבל שילוב של פעולה כימית ומכנית מונע את התפתחותם שם. באפיקי נחלים הקנים משגשגים, ורשות הניקוז שורק–לכיש האחראית גם על כושר ההולכה באפיקים נדרשת לפתוח את הנחלים ש"נסתמים" בחישות הקנים באופן תדיר, בעיקר כדי להקטין סכנת הצפות בשטחים חקלאיים הגובלים בהם. אופי ממשק הקנה מצוי בליבו של דיון מקצועי ער. המחקר דן בהרחבה בפתרונות השונים לניהול אוכלוסיות של קנה (כיסוח, ריסוק, שריפה, רעייה, חיפוי סולארי ועוד). מהספרות עולה כי ניתן לרסן לזמן מה אוכלוסיות של קנה באמצעות התערבות מכנית וכימית אגרסיבית, אבל כלים אלה מוגבלים ביעילותם, ולצד תועלתם יש להם מחיר כלכלי וסביבתי גבוה. היות שקנה הוא מין בר במערכות אקווטיות בישראל, יש לבחון את העלות הכלכלית והסביבתית הכרוכה בממשקים האגרסיביים, מול חלופות אחרות כמו הרחבת רצועת הנחל והכלה של הקנה בגבולות מסוימים.