פיתוח כלים לניהול מיטבי של מבקרים, חקלאות ומערכות אקולוגיות בשטחים פתוחים, פארק שקמה מ.א שער הנגב
הילה גיל, לירון אמדור, אמיר פרלברג, אורי רמון

מבין שירותי המערכת האקולוגית החשובים של השטחים הפתוחים בולטים שלושה תחומים: קליטת מבקרים ומטיילים, ואספקת שירותי פנאי ונופש; אספקת מזון ותוצרת חקלאית; וקיום אוכלוסיות בעלי חיים מקומיות. מרבית המחקר בישראל עוסק באחד התחומים האלה, או לכל היותר בשניים מהם. נדרש מחקר שיאפיין וינתח את קשרי הגומלין בין שירותי המערכת השונים.
לצד הרצון והצורך של האוכלוסייה לצאת לשטח הפתוח ולחוות את ערכיו, נוצרים לעיתים קרובות קונפליקטים בין פעילות הנופש לבין מטרות אחרות של השטחים הפתוחים: גידולים חקלאיים וייצור מזון; ושמירת מערכות אקולוגיות. גם התפקיד של קיום אוכלוסיות של מיני חיות בר נמצא לעתים בקונפליקט עם ייצור מזון ומערכות חקלאיות.
הקרקע בישראל הינה משאב אזיל הנמצא במחסור, ולכן יש צורך להשתמש בו בצורה רב תפקודית. כדי לממש זאת, תוך צמצום נזקים, יש לפתח כלים כלכליים, פיזיים, משפטיים והסברתיים שיאפשרו תנועת מבקרים איכותית ונינוחה בשטחים פתוחים, שמירה על מערכות ייצור מזון חקלאיות מתפקדות ותורמות, וגם על המערכות האקולוגיות ותנועת בעלי חיים.
מכון דש"א ערך בעבר כמה מחקרים שהובילו להמלצות לתכנון שבילי מטיילים בשטחים חקלאיים, ואומדן היבטים כלכליים של המהלך. למרות תשתית הידע החלקית שנבנתה, נדרש מחקר לפיתוח כלי יישום ברמת מועצה אזורית ומנהלות אזוריות. החקלאים חשים חסרי אונים במערכת הקיימת, לנוכח נזקים ממטיילים וחיות בר, ולעתים נוקטים בפעולות שפוגעות ברב תפקודיות של השטח.
מטרת המחקר המוצע הינה לפתח כלים יישומיים בתחום הכלכלי, הפיזי, המשפטי וההסברתי, שיאפשרו למועצות אזוריות ומנהלי שטחים פתוחים לנהל מבקרים בצורה מיטבית, ולשמור על בעלי החיים במרחב, תוך כדי קידום החקלאות ומערכות ייצור המזון. מטרה זו מתאימה למטרות קרן שטחים פתוחים בתחומי השמירה, הפיתוח הסביבתי והטיפוח של השטחים הפתוחים, שמירה על מערכות אקולוגיות, וכן אזורי פנאי ונופש, תחזוקה וטיפול בשטחים פתוחים, מניעת הזנחתם לרבות סילוק מטרדים סביבתיים.
פירוט נושאי המחקר:
כלים כלכליים: אומדן של העלויות למועצה אזורית להפעלת ממשק נכון של מטיילים בשטחים פתוחים, ופיתוח מודל למקורות תקציביים לכיסוי העלויות, כגון גביית תשלום על חניה, לינת שטח.
כלים משפטיים: לפי המערכת החוקית בישראל כיום, שמורות טבע הינן המרחב היחיד שבו נדרש הציבור ללכת בשבילים מסומנים בלבד. יבחנו אפשרויות לשינוי החקיקה, כגון חוקי עזר מקומיים, או אף הצעות לחקיקה ראשית, שיאפשרו לווסת את תנועת המבקרים, ואכיפה אפקטיבית כגון מתן קנסות.
כלי הסברה: פעמים רבות הציבור חש התנגדות לבקשה שלא להיכנס למקומות מסוימים, או להישאר בשבילים מסומנים. הפרויקט יעסוק בפיתוח כלי שכנוע והסברה בשיטת ה"שיווק החברתי", והפעלתם בצורה נסיונית.
הפרדות פיזיות: מחקר (שיניח גם קו בסיס לניטור) על יעילות סוגי הפרדה שונים בין שטחים חקלאיים, שבילי מטיילים ונתיבי תנועה של בעלי חיים. הפרויקט יבדוק את ההשפעה של סוגי גידור שונים על תנועת מטיילים ובעלי חיים בתוך התווך החקלאי, והערכה של הנזקים הנגרמים לחקלאות מגורמים אלה.
מדובר במחקר חדשני ורב תחומי, שמתחיל מבדיקת הצרכים השונים בתחום פיתוח החקלאות, שמירת מערכות אקולוגיות וטיילות, וממשיך לאפיון הקונפליקטים שקיימים היום, ואלה שצפויים להתפתח בעתיד.
המחקר יערך כחקר מקרה בשטחי פארק שקמה שנמצאים במועצה אזורית שער הנגב. חלק מהכלים ייבדקו מחקרית תוך כדי הפרויקט, למשל כחלק מפסטיבל "דרום אדום" הנערך מדי שנה באזור.