יערות בארי
עומרי שליו, דר בן נתן, עמית מנדלסון, הילה גיל, עידן טלמון, מימי רון, בעז שחם, אייל שוחט, שמוליק ידוב, גל כגן, יבגני חמלין, אמיר פרלברג ואורי רמון

מפת הסקר
תאריך הפקה
קנמ עריכת הסקר
גבולות הסקר
- בצפון: נחל עוז וכביש 25
- בדרום: תל גמה ונחל הבשור
- במזרח: בארי וכביש 232
- במערב: גבול רצועת עזה
תקציר
מרחב יערות בארי מהווה פסיפס ייחודי של רכסי כורכר, בתרונות לס וערוצי נחלים מפותחים, חקלאות נרחבת ויערות. סקר זה נועד להוות רקע לתכנית-אב למקרקעי הייעור במרחב, וכולל סקר בוטני-יערני של יערות בארי, סקרים זואולוגיים (יונקים, עופות, זוחלים), מיפוי ערכי טבע, בתי-גידול ייחודיים ומפגעים, וכן הערכת ערכיות לפנאי ונופש ולטיילות, והמלצות לשימור ופיתוח.
מרחב הסקר נמצא במישור חוף הנגב (או "הנגב המערבי"). זהו אזור של מישורים וגבעות נמוכות, שמשתרע בין מישור חוף פלשת בצפון-מזרח, חבל עזה בצפון-מערב, שפלת הנגב בדרום-מזרח וחולות מערב הנגב בדרום-מערב.
במרחב נותרו מערך דרכים היסטוריים תרבותיים, יישובים ומתקנים חקלאיים שהיו קשורים בטבורם לעזה ובנותיה, ואתרים בעלי חשיבות היסטורית של התיישבות הנגב. סקר זה מצא כי במרחב ישנם שלושה מכלולים עיקריים שבהם ריכוז של אתרים מתאימים לצרכי פנאי ונופש: יערות נחל עוז, יערות בארי ונחל סחף, ויערות נחל גרר ותל גמה. כחלק ממסקנות הסקר אנו ממליצים על בניית מערכת שבילים לטיילות רגלית, אופניים ורכב במרחב, שמתבססת על קישור האתרים השונים במסלולים מעגליים.
שטח הסקר מאופיין ברובו ביערות איקליפטוס בכיסוי משתנה, עם תת-יער מגוון יחסית. השריפות ועבודות הדילול שבוצעו בעקבותיהן בשנים האחרונות יצרו קרחות יער ואזורי יער דלילים, אשר מאפשרים התפתחות תת-יער בעל מאפיינים טבעיים למרחב, תוך שמירה על כתמיות של אזורים צפופים ומוצלים יותר. אזורים בעלי ערכיות אקולגיות ומגוון בוטני מירביים נמצאו בבתרונות בארי, בסכר על נחל גרר, וערכיות גבוהה מאד נמצאה בנחלים סחף וגרר (כולל המדרונות שמצפונו), וביערות לאורך גדר המערכת אשר על קרקע חולית. ממשק היער המומלץ בשטח הסקר הינו ממשק של כתמים של אזורים נטועים בצפיפות בשטחי פנאי ונופש, וייעור דליל עם "קרחות יער" ברוב השטח. בשטח הסקר נמצאו מינים בסכנת הכחדה, כמו גם עצי מורשת כגון פיקוס השיקמה ושיטה סלילנית, וריכוזים משמעותיים של פריחה. מאידך, באזור נחל גרר ונחל סחף נצפו ריכוזים רבים של מינים פולשים, בעיקר חמציץ נטוי וטבק השיח.
מיני היונקים אשר נצפו בסקר מאפיינים אזורים כפריים חקלאיים. מבחינת מצאי הזוחלים, עולה ששפע גבוה יותר של מינים נצפה בשטחי היער הפתוחים, בעיקר חרדון מצוי, כאשר ככל שיש רכיבים עשבוניים רבים יותר (שטח פתוח או תת-יער בשטחים נטועים), עולים הן שפע והן עושר מיני הזוחלים בשטח. התוצאות הראשוניות מסקר הציפורים (שנמשך על פני השנה כולה, גם לאחר סיום הסקר הנוכחי בשאר התחומים), מראות כי מגוון גבוה יחסית של מיני עופות נצפה בערוצים נטועים בעצים פזורים. נראה ששילוב של נטיעות עם צמחיה מקומית מאפשר נישות למינים רבים של בע"ח.
שטח הסקר הינו ליבת המסדרון האקולוגי מכיוון נחל בשור המחבר את חולות מישור החוף לחולות הנגב. ליערות חשיבות רבה במיוחד לאור תהליך האינטנספיקציה החקלאית אשר פוגעת ביכולת השטח לשמש כמסדרון אקולוגי.
תאריך הפקה
קנמ עריכת הסקר
גבולות הסקר
- בצפון: נחל עוז וכביש 25
- בדרום: תל גמה ונחל הבשור
- במזרח: בארי וכביש 232
- במערב: גבול רצועת עזה
קישורים רלוונטים
מפות הסקר





תמונות הסקר





