סקר תילים געשיים ברמת הגולן
פרופ' דן מלקינסון, ד"ר אמיר פרלברג, יסמין ריזנר, איתן רומם, עמית מנדלסון, דר בן נתן

גבולות הסקר
- בצפון: הגבול הצפוני של רמת הגולן – נחל סער
- במזרח: הגבול הבינלאומי ישראל-סוריה
- במערב: יחידת הנוף 'תילי געש בגולן' של המשרד להגנ"ס, לאורך היישובים אודם, מרום גולן, אורטל וקשת
- בדרום: אזור גבעת אורחה
ארץ התילים הגעשיים בגולן מכילה תמהיל נופי של שטחים פתוחים, שמורות טבע, שטחי מרעה, יישובים ושטחי חקלאות אינטסיבית. מרבית שטחו של מרחב ייחודי זה מאופיין בשטחים פתוחים וטבעיים, בבתי-גידול שאינם שכיחים בשאר הארץ, ומשכך – ערכו הנופי והאקולוגי המיוחד. בעלי עניין רבים מתנהלים במרחב זה ומכירים בחשיבותו, ונעשו בו בעבר מספר עבודות נקודתיות שהיו בעלות תכלית ומטרה ממוקדות: בשטח מוגבל, בקבוצה טקסונומית מוגדרת, או בשאלה ספציפית; או שעסקו במרחב גדול, מבלי לרדת לרמת הפירוט הנדרשת לצרכי תכנון וניהול מפורטים של השטח, דוגמת הרקע האקולוגי לתכנית האסטרטגית בגולן או פרוייקט מיפוי המסדרונות האקולוגיים במחוז צפון. יחד עם זאת, טרם התבצע סקר שיטתי שמתכלל את ההיבטים האקולוגיים והנופיים של האזור, ועבודה זו באה להשלים פער זה.
רמת הגולן היא השוליים המערביים של גוש געשי גדול שעיקרו בבשן ובחורן בסוריה, ומסתיים במדבר הסורי במזרח. המסלע שנחשף על פני השטח בגולן הוא ממוצא וולקני בעיקרו: בזלת, סקוריה, טוף וקרקע מאובנת. במקומות שבהם מתחתרים ערוצי הנחלים אל שכבות קדומות יותר, נחשפות גם שכבות של סלעי משקע ימיים מתקופות הקרטיקון העליון והפליאוקן בצפון רמת הגולן, וסלעי משקע ימיים, אגמיים ויבשתיים מתקופת הניאוגן בדרומה. בתחום הסקר נחשפות שכבות קדומות אלו רק סביב הר רם, בחלק הצפוני ביותר של הסקר. בנוף זה פזורים מגוון נופי מים מהמרשימים בארץ: מעיינות, בריכות חורף ומסילים, ובמדרונות התלולים שיורדים מרמת הגולן אל בקעת החולה התחתרו קניונים עמוקים שבהם נחלים זורמים.
מרחב התילים הגעשיים בגולן הוא השטח הגעשי הנרחב ביותר בארץ, ובו נוף ייחודי ובולט למרחוק של רמה בזלתית מישורית שממנה בולטים עשרות הרי געש כבויים: מהר רם והר אודם בצפון ועד תל אל-קלע וגבעת אורחה בדרום. יחידה זו הוגדרה בתמ"א 35 כמרקם שמור ארצי. צמודים אל יחידת נוף זו ובחפיפה חלקית, הוגדרו בתמ"א 35 שני מכלולי נוף חשובים: מטעי הנשירים בעמק יעפורי שבהם חקלאות טרסות הרריות בין היישובים הדרוזיים של רמת הגולן, ובליבם ברכת רם; ומכלול נופי הגולן שהוא מרחב גדול, שטוח ופתוח ללא ישובים, בין כביש 98 בצפון ובמזרח, לכביש 87 בדרום וקו צינור הנפט במערב.
תכנית האב לשטחים פתוחים בגולן שפורסמה ב-2014, התוותה קווים מנחים ועקרונות לתכנון, במטרה ליצור מערך מאוזן בין שימושים מותרים בשטחים פתוחים טבעיים, יערות נטועים, חקלאות ותיירות מחד, לשימור ערכי טבע, נוף ומורשת מאידך. עם זאת, הכנת תכנית האב התבססה על ניתוח מידע קיים והערכות מומחים בלבד. לאחרונה הסתיימה גם הכנת תכנית אסטרטגית לגולן, אולם גם היא מבוססת על ניתוח מידע קיים והערכות מומחים. לפיכך, לצורך הכנת בסיס מידע עדכני ומפורט של אזור התילים הגעשיים בגולן, נדרש ביצוע סקר כולל של טבע, נוף ומורשת האדם, שיאפשר קבלת החלטות מושכלת ומבוססת מידע, לתכנון, לניהול ולממשק של השטח, תוך שימוש בעקרונות של פיתוח בר-קיימא, והתחשבות בערכי הטבע, הנוף והמורשת בחבל ארץ ייחודי זה.
מטרות הסקר
- תיעוד, מיפוי וניתוח ערכי טבע, נוף ומורשת האדם על בסיס עבודת שדה.
- הערכת ערכיות אקולוגית, סביבתית ונופית.
- סיוע בהגדרה מדוייקת של שטחים לפיתוח ולשימור.
- התוויית עקרונות לקידום פרוייקטים לפיתוח והסדרה של שבילים, לצד הרחקה של פעילות נופש ממקומות רגישים אקולוגית.
הסקר מבוצע במשותף ע"י מכון שמיר ומכון דש"א.
מכון דש"א:
בוטניקה: דר בן נתן
נוף ומורשת האדם: עמית מנדלסון
ריכוז והנחייה: איתן רומם
ניהול והנחייה: ד"ר אמיר פרלברג
מכון שמיר:
ריכוז הסקר וזואולוגיה: יסמין רייזנר
ניהול והנחייה: פרופ' דן מלקינסון
גבולות הסקר
- בצפון: הגבול הצפוני של רמת הגולן – נחל סער
- במזרח: הגבול הבינלאומי ישראל-סוריה
- במערב: יחידת הנוף 'תילי געש בגולן' של המשרד להגנ"ס, לאורך היישובים אודם, מרום גולן, אורטל וקשת
- בדרום: אזור גבעת אורחה