צפון עמק עכו
לירז כברה-לייקין, מימי רון, עמית מנדלסון, איתן רומם, יבגני חמלין, אמיר פרלברג ואורי רמון

תאריך הפקה
רקע
צפון עמק עכו מהווה את רצף השטח הפתוח הגדול הצפוני ביותר במישור החוף הצפוני. אזור הסקר מאופיין בשטחים חקלאיים נרחבים ולצידם מכלול נחל נעמן שהוא אחד מנחלי האיתן המעטים שבמישור החוף. עקב שיפועו הנמוך של הנעמן ותנאי הניקוז הלקויים שבעמק, נוצרו סביב המעיינות ביצות גדולות שכיסו בעבר את האזור כולו, ושטחי מלחה נרחבים שהתפתחו בשטחי ההצפה של נחל נעמן בקרבת שפכו לים. בשנות ה-30' של המאה הקודמת עם הקמת הקיבוצים באזור, שטחי המעיינות והביצות נוקזו לתעלות כדי למנוע הצפות של שטחי העיבוד, ונחל הנעמן תועל לתעלה מווסתת מבחינה ניקוזית. מכאן שאין יותר הצפות עונתיות, מה שהביא לאובדן מקיף של בתי הגידול הלחים והמלחה. שרידים לבתי גידול אלו נשמרו בשמורות הטבע שמשובצות לאורך הנחל מראשיתו ועד מוצאו לים: עין אפק, כרי נעמן, עין נמפית ושפך הנעמן.
בנוסף, בתחום הסקר מיוצגות שלוש יחידות אקולוגיות שנמנות מבין המערכות האקולוגיות המאוימות ביותר בישראל, עקב תהליכי הפיתוח המואצים שפוקדים את כל רצועת החוף בארץ, ונמצאות בתת-ייצוג בשטחים מוגנים: 1. 'עמקים אלוביאלים באקלים ים-תיכוני' – יחידה זו מכסה את מרבית שטח הסקר, מנוצלת ברובה לחקלאות, ושרידים בלבד נותרו ממנה במשארים הטבעיים שמשמרים בית-גידול נדיר של קרקעות כבדות; 2. 'מלחות חוף' – מלחת נעמן הינה המלחה העיקרית ששרדה בחוף הים התיכון, ומלבדה שרדו רק פיסות קטנות ומקוטעות; 3.'חולות מישור החוף' – יחידה זו בנויה ברובה, ושרידים ממנה מיוצגים בשמורות הטבע שפך הנעמן וחולות המפרץ. אזור זה מהווה את גבולו הצפוני של חול הקוורץ בישראל.
המידע שייאסף במסגרת הסקר יסייע בגיבוש המלצות לשיקום בתי-גידול מבין המאוימים ביותר בישראל שנמצאים ביחידות אלו והם: בתי הגידול הלחים, הקרקעות הכבדות והמלחה.
סקר זה מבוצע במימון המשרד להגנת הסביבה ששם לעצמו למטרה להתחיל בשיקום יחידות אקולוגיות שנמצאות בתת-ייצוג מבחינה סטטוטורית כחלק ממחויבות ישראל לאמנת המגוון הביולוגי (CBD).
- ליצור בסיס נתונים נופי, בוטני ואקולוגי בתחומי הסקר, ותכלולו לכדי מסמך אחד שמגדיר ערכיות לתאי השטח השונים.
- הכנת רקע לפעולות פיתוח, שיקום ושימור של שלושת בתי-גידול המאוימים ביותר בישראל שנמצאים ביחידות אקולוגיות שבתת-ייצוג: בתי הגידול הלחים, הקרקעות הכבדות והמלחה.
- גיבוש המלצות לתכנון עתודות קרקע, לשימור וטיפוח ערכי הטבע, הנוף והמורשת.
- גיבוש המלצות לשיפור תפקוד המסדרונות האקולוגיים בתרחישים מרחביים שונים.
לוח זמנים
העבודה על הסקר התחילה ביולי 2021 ומתוכננת השלמת טיוטה סופית עד ספטמבר 2022.
כיצד ניתן לסייע לקידום הסקר?
נשמח לקבל מידע על ערכי טבע, נוף, מורשת וערכים ייחודיים נוספים באזור. פרקי הסקר יפורסמו כאן במהלך העבודה בדף זה – נשמח להתייחסות, תוספות ותיקונים.
יצירת קשר:
רכזת הסקר – לירז כברה לייקין
מייל ליצירת קשר: lirazcabra@tauex.tau.ac.il
תאריך הפקה
קישורים רלוונטים
תמונות הסקר
